printing-design

Mέθοδοι εκτύπωσης: Ψηφιακή Vs Offset. Σας βοηθάμε να επιλέξετε

Mέθοδοι εκτύπωσης: Ψηφιακή Vs Offset. Το ακούτε συχνά όταν θέλετε να τυπώσετε κάτι. Τι σημαίνουν όμως, και πως μπορείτε να επιλέξετε μόνοι σας το πιο κατάλληλο; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Για τις περισσότερες από τις ανάγκες εκτύπωσης, η εκτύπωση όφσετ και η ψηφιακή εκτύπωση αρκούν. Ωστόσο, δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα ποιά από τις δύο τεχνολογίες εκτύπωσης είναι καλύτερη. H σωστή επιλογή της μεθόδου εκτύπωσης για το έργο σας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα και άγχος, θα πρέπει όμως να αποφασίσετε κατά περίπτωση αν η offset ή η ψηφιακή εκτύπωση ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες μίας εργασίας.

Η εκτύπωση όφσετ είναι η παραδοσιακή και συμβατική μέθοδος εκτύπωσης και έχει αλλάξει ελάχιστα τον περασμένο αιώνα. Η ψηφιακή εκτύπωση είναι ένας τομέας με ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία και νέες τεχνικές εξελίξεις κάθε χρόνο, έτσι υπάρχει μια συνεχής ανάπτυξη νέων επιλογών και χαρακτηριστικών για την εμπορική εκτύπωση. Έχει επίσης εισαγάγει κάποια σύγχυση στους πελάτες και τους γραφίστες σχετικά με το τι είναι δυνατό, καλύτερο ή πραγματοποιήσιμο. Δεδομένου ότι η σωστή επιλογή της μεθόδου εκτύπωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τη δουλειά ή το προϊόν που θέλετε να δημιουργήσετε και η κατανόηση των πλεονεκτημάτων ή μειονεκτημάτων της ψηφιακής εκτύπωσης και της εκτύπωσης offset είναι σίγουρα χρήσιμη. Στη συνέχεια, θα σας δώσουμε μια γενική εικόνα για το τι πρέπει να γνωρίζετε, ωστε να αντισταθμίσετε σωστά και να αποφασίσετε σχετικά με τον τρόπο εκτύπωσης.

Για το μη εκπαιδευμένο μάτι, ένα τελικό προϊόν εκτύπωσης είτε offset είτε ψηφιακής εκτύπωσης μπορεί να μοιάζει παρόμοιo. Κατά κανόνα, ορισμένοι λένε ότι η εκτύπωση offset θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα, αλλά αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες πτυχές, όπως για παράδειγμα όταν τυπώσετε κάτι, και μετά από ένα χρονικό διάστημα ξανατυπώσετε την ίδια εργασία και χρειάζεστε και τα δύο να φαίνονται ακριβώς τα ίδια. Η ψηφιακή εκτυπωση από άλλη δεν εστιάζει τόσο στην ποιότητα. Η επιλογή μεταξύ των δύο μεθόδων μειώνεται σε παράγοντες όπως το διαθέσιμο υλικό, το χρόνο, το κόστος, το φινίρισμα κλπ.

 

Τι είναι Offset εκτύπωση και πώς λειτουργεί;

Η εκτύπωση όφσετ αποκτά το όνομά της από το γεγονός ότι η τεχνική εκτύπωσης δεν είναι άμεση. Το μελάνι μεταφέρεται από μια πλάκα εκτύπωσης σε καουτσούκ και στη συνέχεια στην επιφάνεια εκτύπωσης. Η λεγόμενη λιθογραφική διαδικασία βασίζεται στην απομάκρυνση του λαδιού και του νερού: η εργασία που πρόκειται να τυπωθεί καίγεται σε μια πλάκα αλουμινίου. Οι περιοχές εκτύπωσης είναι χρωματισμένες με μελάνι από κυλίνδρους, ενώ οι περιοχές που δεν εκτυπώνονται προστατέυονατι από ένα φιλμ με βάση το νερό. Μετά τη μελάνωση, η εργασία μεταφέρεται σε φύλλα χαρτιού ή σε ένα συνεχές ρολό ή τροχό χαρτιού.

Τα πλεονεκτήματα στην Offset εκτύπωση :
  • Υψηλή ποιότητα εικόνας: Χρειάζεται χρόνος για τη δημιουργία μιας μηχανής εκτύπωσης offset, αλλά αυτό με τη σειρά της εγγυάται συνεχή ποιότητα. Μπορείτε να περιμένετε το πρώτο και το τελευταίο φύλλο ολόκληρης της εκτύπωσης να φαίνονται όμοια. Με έναν επαγγελματικό εκτυπωτή offset, μπορείτε επίσης να εκτελέσετε μια διαδικασία εκτύπωσης παρακολούθησης και να περιμένετε ταυτόσημα αποτελέσματα κάτω από τις ίδιες παραμέτρους.
    Στο παρελθόν, η εκτύπωση offset απαιτούσε την κατασκευή μιας μεμβράνης από το σχέδιό σας (δοκίμιο). Σήμερα, οι περισσότεροι εκτυπωτές χρησιμοποιούν ένα σύστημα υπολογιστή, το οποίο επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία και έχει ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα.
  • Χρώματα: Η εκτύπωση offset είναι σε θέση να εκτυπώνει αληθινά χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε ένα χρώμα ατόφιο Pantone ή HKS από ένα δείγμα χρώματος και να γνωρίζετε ακριβώς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο όταν χρησιμοποιούμε ειδικά χρώματα για ένα λογότυπο ή ένα εμπορικό σήμα. Επιπλέον, η εκτύπωση όφσετ επιτρέπει την εφαρμογή ειδικού φινιρίσματος ή βερνικιού ως το τελευταίο στάδιο.
    Η εκτύπωση offset λειτουργεί με μεγάλη ποικιλία υλικών και επιφάνειες εκτύπωσης, όπως χαρτί, ξύλο, ύφασμα, μέταλλο, δέρμα, ακατέργαστο χαρτί, πλαστικό και PVC, καθώς και παχύ χαρτόνι ή υπερβολικά λεπτά υλικά.
  • Στην εκτύπωση offset , το κόστος μονάδας μειώνεται καθώς αυξάνεται η ποσότητα, συχνά δραματικά. Αυτό οφείλεται στην αρχική ρύθμιση της μηχανής και στην απαίτηση των πλακών (τσίγκους). Ανάμεσα στις εργασίες εκτύπωσης, το μηχάνημα πρέπει να πλυθεί εάν χρησιμοποιηθούν διαφορετικά χρώματα. Μεγαλύτερη εκτύπωση θα επιτρέψει την καλύτερη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Για μεγάλες εκτυπώσεις, η εκτύπωση όφσετ γενικά θα χτυπήσει την τιμή της ψηφιακής εκτύπωσης, ειδικά για προϊόντα όπως επαγγελματικές κάρτες, φυλλάδια, φθηνή εκτύπωση αφισών ή διαφημιστικό υλικό.
  • Ένας εκτυπωτής offset είναι επίσης γενικά καλά εξοπλισμένος για την περαιτέρω επεξεργασία της εργασίας εκτύπωσης, δηλαδή το κόψιμο, τη συγκομιδή, την αναδίπλωση, τη σύνδεση, τη σφράγιση ή την ανάγλυφη εκτύπωση του προϊόντος εκτύπωσης.

Η offset όμως δεν είναι κατάλληλη για μικρές εκτυπώσεις, εκτός αν είστε πρόθυμοι να αναλάβετε σχετικά υψηλό κόστος για την κατασκευή των τσίγκων και την ρύθμιση της μηχανής. Ανάλογα με τον τύπο του εκτυπωμένου προϊόντος, ένας ελάχιστος αριθμός μπορεί να είναι 1.000 ή 2.000 (για προϊόντα όπως επαγγελματικές κάρτες ή φυλλάδια).
Λόγω της ρύθμισης και της συντήρησης, η ανακύκλωση των εργασιών εκτύπωσης offset ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από ανάλογες με ψηφιακή εκτύπωση. Για επείγουσες εργασίες, η ψηφιακή μπορεί να είναι καλύτερη, αλλά αν έχετε 4-5 ημέρες, η αντιστάθμιση παρέχει τα υψηλότερα ποιοτικά αποτελέσματα.

 

Τι είναι η ψηφιακή εκτύπωση και πώς λειτουργεί
Η ψηφιακή εκτύπωση περιγράφει μεθόδους εκτύπωσης όπου επεξεργάζονται ψηφιακές εικόνες ή δεδομένα (το αρχείο εκτύπωσης) από υπολογιστή και αποστέλλονται απευθείας στον εκτυπωτή. Αυτό μπορεί να είναι ένας εκτυπωτής inkjet ή λέιζερ, ή ακόμα και ένας θερμικός εκτυπωτής με ειδικό χαρτί ή κερί εκτύπωσης, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για φωτογραφίες. Ενώ οι εκτυπωτές inkjet και οι θερμικοί εκτυπωτές εκτυπώνονται απευθείας στο μέσο εκτύπωσης, οι εκτυπωτές λέιζερ χρησιμοποιούν συνήθως μια ταινία μεταφοράς και τον στατικό ηλεκτρισμό για να μεταφέρουν το γραφίτη στο χαρτί, ο οποίος μετά στερεώνεται με τη χρήση θερμότητας.

 

Πλεονεκτήματα ψηφιακής εκτύπωσης:
  • Η ψηφιακή εκτύπωση είναι καλύτερη όταν κάθε εκτύπωση πρέπει να είναι μοναδικά προσαρμοσμένη
  • Η ψηφιακή εκτύπωση δεν απαιτεί τα πολυάριθμα βήματα εγκατάστασης της εκτύπωσης offset, καθώς δεν υπάρχουν πλάκες. Οι εκτυπωτές λέιζερ και ψεκασμού inkjet χρησιμοποιούν μια διαδικασία ταυτοποίησης σε τέσσερα χρώματα CMYK. Οι έγχρωμοι εκτυπωτές λέιζερ έχουν συνήθως μία κασέτα γραφίτη ανά χρώμα, ενώ οι υψηλής ποιότητας εκτυπωτές inkjet που χρησιμοποιούνται για εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας έχουν συχνά ποικίλες αποχρώσεις, όπως για παράδειγμα ανοιχτό κυανό ή μαύρο.
  • Γρήγορες και αξιοπρεπείς εκτυπώσεις. Τα μηχανήματα είναι συνήθως κατάλληλα για μεγάλη διαμόρφωση και τροφοδοτούνται με μεμονωμένα φύλλα χαρτιού. Τα υλικά για την εκτύπωση περιλαμβάνουν παραδοσιακά και μη παραδοσιακά μέσα. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν μελάνια ανθεκτικά στη διαφυγή, βασισμένα σε πηγμέντα ή διαλύτες και εκτυπώσεις αρχειακής ποιότητας. Χαρακτηριστικά υλικά είναι διάφορα φωτογραφικά χαρτιά, χαρτί ακουαρέλας, καμβάς, ριζόχαρτο, μεταλλικό χαρτί και ύφασμα.
  • Μικρότερη φύρα: Ανάλογα με το μέγεθος της εργασίας εκτύπωσης, μπορείτε να περιμένετε ένα τελικό προϊόν αρκετά γρήγορα. Οι επαγγελματίες ψηφιακής εκτύπωσης χρησιμοποιούν εκτυπωτές λέιζερ μεγάλου όγκου και μπορούν να σας προσφέρουν υπηρεσίες και μια ποικιλία προϊόντων και εργασιών εκτύπωσης την ίδια κι όλας ημέρα. Για προϊόντα όπως επαγγελματικές κάρτες ή φυλλάδια, οποιαδήποτε ποσότητα κάτω των 1000 τεμαχίων θεωρείται συνήθως κατάλληλη για ψηφιακή εκτύπωση.
  • Η ψηφιακή εκτύπωση είναι η κατάλληλη μέθοδος για εκτύπωση κατά παραγγελία (custom), ειδικά όταν χρειάζεται μόνο ένας μικρός αριθμός προϊόντος. Η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία παραγωγή ανδρεικέλων πριν από μια εκτύπωση offset εκτύπωσης. Μια ξεχωριστή διόρθωση χρώματος για κάθε κομμάτι γίνεται δυνατή.
  • Ώρα: σε σύγκριση με την εκτύπωση όφσετ, το κόστος εγκατάστασης ανά εργασία εκτύπωσης είναι ελάχιστο. Η ψηφιακή εκτύπωση είναι σε θέση να παράγει ένα πρώτο εκτυπωμένο φύλλο μέσα σε λίγα λεπτά και είναι δυνατό να γίνουν προσαρμογές επί τόπου για να διορθωθούν τα χρώματα.
  • Μεταβλητά δεδομένα (personalizing): Με την ψηφιακή εκτύπωση, είναι δυνατή η προσαρμογή κάθε έντυπου προϊόντος. Για παράδειγμα, μπορείτε να εκτυπώσετε μια διεύθυνση σε επιστολές, καρτ-ποστάλ ή αυτοκόλλητα και να προσαρμόσετε περαιτέρω τα προϊόντα εκτύπωσης. Η εκτύπωση μεταβλητών δεδομένων χρησιμοποιείται γενικά για το μάρκετινγκ, τη διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες και τη διαφήμιση.
Tα μειονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης
  • Κόστος: Η ψηφιακή εκτύπωση γενικά έχει υψηλότερο κόστος ανά τεμάχιο σε σύγκριση με την εκτύπωση όφσετ. Αυτό αντισταθμίζεται κάπως από το κόστος εγκατάστασης και πολύ συχνά από τον παράγοντα χρόνου. Η ψηφιακή εκτύπωση είναι μια γρήγορη λύση. Στην εκτύπωση inkjet υψηλής ποιότητας, οι αναπαραγωγές ή οι εκτυπώσεις είναι επίσης ακριβότερες σε βάση ανά τεμάχιο.
  • Περιορισμένο μέγεθος: Ένας ψηφιακός εκτυπωτής λέιζερ μπορεί να φιλοξενήσει μόνο μεμονωμένα φύλλα περίπου 33 επί 45 εκατοστών.
  • Οι εκτυπωτές inkjet μεγάλου σχήματος χρησιμοποιούν συνήθως κυλίνδρους μεταξύ 36 ιντσών και 44 ιντσών σε πλάτος. Πρόσφατα, οι μηχανές ψεκασμού βιομηχανικού μεγέθους μπορούν να δημιουργήσουν εκτυπώσεις έως και 126 x 126 ιντσών.
  • Υλικό: επειδή η ψηφιακή εκτύπωση λέιζερ χρησιμοποιεί θερμότητα για να στερεώσει τον γραφίτη στο χαρτί, μπορεί να προκύψει ένα συγκεκριμένο εφέ κάμψης. Γενικά, αυτό είναι περισσότερο για τον εκτυπωτή να ανησυχεί, αλλά εισάγει και περιορισμό στο υλικό. Το βάρος του χαρτιού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 60g  και 300g, ενώ μερικά μηχανήματα μπορούν να εκτυπώσουν σε 350g ή ακόμη και 400g. Η ψηφιακή εκτύπωση δεν περιορίζεται μόνο σε χαρτί και μπορεί να εκτυπώνει σε συγκολλητικά ή σε κάποιο ανθεκτικό υλικό, αλλά η επιλογή των επιλογών είναι πιο περιορισμένη από ό, τι για την εκτύπωση όφσετ. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι εκτυπωτές λέιζερ απαιτούν μια λεία επιφάνεια του υλικού.
  • Στην ψηφιακή εκτύπωση, δεν είναι όλες οι ίδιες οι εκτυπώσεις. Σε μεγάλα τιράζ εκτύπωσης μπορεί να προκύψει διαφορά ή μετατόπιση και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το χαρτί, τη βαθμονόμηση της μηχανής και ακόμη και την υγρασία. Απαιτεί έναν εξειδικευμένο εκτυπωτή για την εξασφάλιση ποιοτικών και συνεχών αποτελεσμάτων. Είναι επίσης πιο δύσκολο να παραχθούν δύο πανομοιότυπες εκτυπώσεις σε διαφορετικές μηχανές ή ακόμη και στην ίδια μηχανή. Ο μεταβαλλόμενος παράγοντας συχνά γίνεται εμφανής σε μεγάλες περιοχές ενός μόνο χρώματος. Με την εκτύπωση όφσετ, μπορείτε να περιμένετε ένα ομοιογενές ενιαίο χρώμα, αλλά η ψηφιακή εκτύπωση εμφανίζει συχνά ένα ορισμένο θολό αποτέλεσμα.
  • Η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί να εκτυπώσει μόνο χρώματα σε γκρι ή CMYK και δεν μπορεί να εκτυπώσει καλά ειδικά χρώματα όπως Pantone, χρώματα PMS ή χρώματα HKS. Είναι δυνατό να επιτευχθεί μια στενή αντιστοιχία, αλλά η ψηφιακή εκτύπωση αποκλείεται συνεπώς, εάν ένας πελάτης απαιτεί απόλυτη αντιστοιχία Pantone, για παράδειγμα. Η ψηφιακή εκτύπωση δεν μπορεί να εκτυπώσει χρώματα όπως χρυσό, ασήμι ή ακόμα και λευκό. Ταυτόχρονα, το χρώμα του υλικού θα επηρεάσει σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ισχύει ιδιαίτερα για τους εκτυπωτές λέιζερ. Ένα κίτρινο χαρτί θα δώσει για παράδειγμα στην τελική εικόνα μια ελαφρά κίτρινη απόχρωση. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η εκτύπωση σε μαύρο ή σκοτεινό χαρτί.
  • Χαμηλότερη ποιότητα: αν και αυτό είναι ένα συζητήσιμο σημείο, καθώς οι εκτυπωτές λέιζερ υψηλής ποιότητας είναι σε θέση να επιτύχουν αποτελέσματα υψηλής ποιότητας με τους εκτυπωτές χαμηλής ποιότητας, θα μπορείτε να δείτε ένα “πιξελιασμένο” αποτέλεσμα. Τα μηχανήματα υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούν ειδικά RIP για εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν όρια σχετικά με το ελάχιστο μέγεθος του κειμένου ή το πάχος των γραμμών.
  • Περαιτέρω επεξεργασία: η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί να παράγει φυλλάδια ή βιβλιοδεσίες, όπως επίσης και εκτύπωση όφσετ. Ωστόσο, ενδέχεται να ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί, ανάλογα με το υλικό.
Ψηφιακή εκτύπωση VS Offset: Πώς να επιλέξετε τη μέθοδο σας

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης έναντι της εκτύπωσης όφσετ , δεν υπάρχει καμία επιλογή που να είναι η καλύτερη για όλες τις περιπτώσεις χρήσης. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να αποφασίσετε εκ νέου κάθε φορά που η μέθοδος εκτύπωσης είναι πιο κατάλληλη για αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε. Θα πρέπει να σταθμίσετε τους πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η τιμή, η ποσότητα, ο χρόνος, το μέγεθος και το υλικό.

H παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει ενδεχομένως να αποφασίσετε τη σωστή μέθοδο για την μεμονωμένη εργασία εκτύπωσης:

  • Ποσότητα: Πόσες μονάδες θα χρειαστείτε; Η εκτύπωση όφσετ προσφέρει χαμηλότερο κόστος μονάδας με αυξανόμενες ποσότητες και θα είναι πάντα η επιλογή σας για μεγάλες διαδρομές επαγγελματικών καρτών, φυλλαδίων ή απλά διαφημιστικού υλικού. Οι πολύ σύντομες διαδρομές μπορούν να είναι πολύ πιο οικονομικές από την ψηφιακή εκτύπωση, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο κόστος μονάδας με εκτύπωση όφσετ.
  • Υλικό: Κατά κανόνα, η εκτύπωση όφσετ σας προσφέρει περισσότερες επιλογές και ευελιξία και είναι σε θέση να δημιουργήσει κάποια προϊόντα ή να εκτυπώσει σε υλικά που η ψηφιακή εκτύπωση απλά δεν μπορεί να επιτύχει. Η ψηφιακή εκτύπωση συνεχώς όμως βελτιώνεται και η εκτύπωση ασπρόμαυρων εργασιών προσφέρει επίσης μεγάλες επιλογές, οπότε θα πρέπει να αποφασίσετε ποιες είναι οι ανάγκες σας.
  • Χρώμα: Εάν οι ανάγκες σας μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στο χώρο χρωμάτων CMYK, η ψηφιακή εκτύπωση είναι εξίσου αξιόπιστη της offset. Αν πρέπει να έχετε ειδικά χρώματα, η εκτύπωση offset γίνεται απαραίτητη. Από την άλλη πλευρά, εάν χρειάζεστε μόνο ένα χρώμα ή δύο χρώματα, η εκτύπωση offset μπορεί να είναι πιο οικονομικά αποδοτική.
  • Ταχύτητα. Αν το χρειάζεστε γρήγορα, η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί να προσφέρει ταχύτερη παράδοση, αν και πολλοί εκτυπωτές offset παρέχουν 24 ή 48 ώρες υπηρεσίας με επιπλέον χρέωση.
  • Προσαρμογή: Μόνο η ψηφιακή εκτύπωση είναι σε θέση να εξατομικεύσει κάθε μεμονωμένη μονάδα. Είναι ένας πολύ προσιτός τρόπος για να προσαρμόσετε υλικά μάρκετινγκ, διαφημιστικά εκτυπώσεις, επιστολές και καρτ-ποστάλ.

Αν πάλι όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό, εμείς, με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία θα σας προτείνουμε και θα σας καθοδηγήσουμε από την αρχή ως το τέλος της εργασίας σας, ώστε να επιτύχουμε μαζί ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και τις πιο απαιτητικές σας ανάγκες.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.

© 2018 Grafo | All Rights Reserved

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο